Schrijven is Schrappen

Hoe maak je je korte verhaal korter?

Wat is je (hoofd-) plot? Markeer de scènes die je plot direct ondersteunen. Schrap alles wat je niet hebt gemarkeerd. Herschrijf het overgeblevene om zonder de geschrapte stukken te kunnen. Dat levert ook woordwinst op. (Wat, heb je subplots? Dan is inkorten kinderlijk makkelijk: allemaal schrappen!)

Schrap alle (ja, alle) bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. (Bewaar ze ergens voor later gebruik.) Lees je verhaal nog eens. Voeg ze mondjesmaat weer toe waar je ze echt mist. Gebruik in plaats van een bijwoord een ander werkwoord dat de betekenis van het bijwoord in zich draagt; in plaats van een bijvoeglijk naamwoord een geschikter zelfstandig naamwoord. De thesaurus is je vriend. Vind desnoods woorden uit.

Schrap elke zin die begint met “X was een Y die …”. De informatie over X die je hier brengt, kan je compacter, eleganter en meestal ook leesbaarder verwerken in narratief of dialoog. En vaker dan je denkt is de informatie überhaupt overbodig.

Lees je verhaal nog eens met een onbeschaamd bewonderend oog voor je eigen proza. Kom je een woord, zin, alinea of scene tegen die je heel graag wilt behouden omdat je er zo content mee bent? Zéker schrappen! Tekst heeft alleen plek in je verhaal omdat die het verhaal ondersteunt, niet omdat je er zelf verliefd op bent.

Herken het punt waarop je verhaal eindigt, en stop daar.


In het verleden heb ik een aantal schrijftips geschreven voor Fantasywereld.nl, die ik daarna ook op mijn eigen site heb opgenomen. Dit is er een van.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.